مفاهيم عصمت، عدالت، فسق











مفاهيم عصمت، عدالت، فسق



براي روشن شدن جملات حضرت، ناچار از بيان چند اصطلاح فقهي هستيم:

کساني که مرتکب هرگونه گناه و معصيت مي‏شوند و از اعمال گناه و آلودگي باکي ندارند، در اصطلاح فقهي به اينگونه افراد «فاسق» مي‏گويند. در مقابل، کساني را که در اثر رياضت و کنترل نفس در خود، ملکه و حالتي ايجاد مي‏کنند که در سايه‏ي آن مي‏توانند از محرمات الهي اجتناب نمايند و نسبت به انجام واجبات، سنن و فرايض ديني شايق و علاقمند باشند، «عادل» مي‏خوانند و اين حالت را «عدالت» مي‏گويند. اينگونه حالت دائمي و هميشگي نيست، ممکن است پس از مدت زماني زايل شود و يا در برابر بعضي از معاصي کارآيي نداشته باشد و نتواند انسان را از تباهي و فساد نجات دهد. اين است که مي‏بينيم بعضيها در مقابل صد تومان و يا يکصد هزار تومان پول حرام، همچون معصوم به راحتي نفس خودشان را کنترل مي‏کنند و مرتکب اينگونه آلودگيها نمي‏شوند و نخواهند شد، اما بعيد نيست که چنين افرادي در مقابل يک ميليون و يا چندين ميليون تومان از خود لغزش نشان دهند. برخي ديگر هم در برابر مقامهايي همچون مديريت يک موسسه و يا نظارت بر يک سازمان و... ملکه‏ي خود نگهداري و تحفظ از هواهاي نفساني را دارند، اما در مقابل مثلا پست وزارت حاضرند براي رسيدن به آن و يا در جهت حفظ آن، به معاصي نيز دست يازند.

همه‏ي اينها که گفتيم در صورت تعمد و آگاهي است، يعني انسان عادل کسي است که در اثر ملکه‏ي «عدالت»، در صورت آگاهي و عدم نسيان و فراموشي، ممکن است مرتکب ناشايستهايي شده باشد، اما اين ارتکاب در درگاه خدا و در پيشگاه ذات مقدس ربوبي گناه و آلودگي محسوب نمي‏شود و مورد بازخواست قرار نمي‏گيرد و از عدالت انسان نيز

[صفحه 88]

کاسته نمي‏شود.

«عصمت» برخلاف «عدالت» حالتي است که معصوم عليه‏السلام را به طور دائم و هميشگي در مقابل همه‏ي معاصي و در حال عمد و نسيان از مرتکب شدن به گناه و آلودگي نگه مي‏دارد و در سايه‏ي اين حالت، معصوم عليه‏السلام هيچگاه مرتکب گناه نخواهد شد.


صفحه 88.