تاليفات استاد











تاليفات استاد



استاد، نگارش مسائل و معارف و تاليف کتب ارزنده‏ي علمي و اسلامي را نيز از همان سالهاي جواني آغاز کرد. نخستين تاليف وي که براساس درسهاي آيت‏الله بروجردي نگارش يافته و حاصل 8 سال شرکت مداوم وي در آن جلسات بود، به نام «نهايه التقرير» چاپ و منتشر شد. اين تاليف که حدودا در 500 صفحه تنظيم شده بود، ابتدا از نظر آيت‏الله بروجردي گذشت و سپس با موافقت کامل ايشان به چاپ رسيد. در آن زمان، بيش از 26 سال از عمر استاد نگذشته بود.

[صفحه 18]

چند سال بعد نيز جلد دوم «نهايه التقرير» چاپ و منتشر شد. اين دو جلد تاليف و نگارش، حاوي مجموعه‏ي کتاب «صلوه» است که مرحوم آيت‏الله بروجردي بحث کرده‏اند. از اين ميان بايد بحثهاي نماز مسافر و نماز جمعه را جدا کرد، زيرا اين دو بحث را نيز در همان اوقات فقيه عاليقدر آيت‏الله العظمي منتظري به رشته‏ي تحرير درآورده و چاپ کردند. و اگر اين سه جلد کتاب را کنار يکديگر بگذاريم، تمامي بحثهاي کتاب «صلوه» مرحوم آيت‏الله بروجردي را که در مدت 8 سال تمام مطرح و بحث و تدريس شده است، در برخواهد گرفت.

استاد، تاليفات ارزنده‏اي نيز از مباحث مطروحه در جلسات درس امام امت به نگارش درآورده که مشتمل بر قسمت اعظم درسهاي فقه و اصول معظم‏له است، بطوريکه مي‏توان گفت حدود دو ثلث از مباحث علم اصول- اعم از مباحث الفاظ و مباحث عقلي- را که امام امت و مطرح و بحث مي‏فرمودند، به قلم آورده و نيز از مباحث فقهي امام، حدود 5 جلد کتاب ارزنده تاليف و نگارش کرده است.

بزرگترين و ارزنده‏ترين تاليف استاد، کتابي است که سالهاي بسياري از عمر گرامي ايشان بر سر آن گذاشته شده و البته هنوز هم کار نگارش آن ادامه دارد. اين تاليف گرانقدر و پردامنه، با ماجرايي جالب و داستاني از گوشه‏هاي تاريخ معاصر کشورمان نيز همراه و توام است، يعني با ماجراهاي مبارزات طولاني و پرثمر امت شهيدپرور و بخصوص جامعه‏ي روحانيت مبارز و آگاه که سالهاي سال، در گيرودار آن مبارزات جانانه، با بند و زنجير و زندان و شکنجه و تبعيد دست به گريبان بودند. در همان ماجراها، استاد گرامي ما نيز به عنوان يکي از مبارزان سرسخت روحانيت، از سوي رژيم سفاک دستگير و به نقاط مختلف تبعيد شد. يکي از تبعيدگاههاي وي شهر قهرمان‏پرور يزد بود که استاد حدود دو سال و نيم از عمر عزيزش را در آنجا سپري کرد. در آنجا استاد تصميم گرفت تا با استفاده از فرصت، دست به تاليف اثري بزرگ بزند و بر اين اساس، نوشتن شرحي بر کتاب گرانقدر «تحريرالوسيله» اثر امام امت را وجهه‏ي همت خويش قرار داد. بدين ترتيب، آن سالهاي رنج و روزهاي درد و ملال، با نگارش اين تاليف بزرگ، به روزهاي سرشار از معنويت و به ايام پرثمر و بارآوري

[صفحه 19]

مبدل شد که در طول آن، استاد حدود 5 جلد از شرح کتاب تحرير الوسيله را به رشته‏ي تحرير کشيد. چنانکه گفته شد کار نگارش اين شرح پر دامنه و ارزنده هنوز هم ادامه دارد و پيش‏بيني مي‏شود که تمامي آن، به فضل و عنايت الهي بالغ بر 40 جلد کتاب خواهد شد.

در حال حاضر 12 جلد از اين کتاب به پايان رسيده که دو جلد آن نيز با عنوان « تفصيل الشريعه في شرح تحرير الوسيله» چاپ شده است.

تاليف ديگر استاد، کتابي به نام «مدخل التفسير» است که سلسله درسهاي استاد در روزهاي تعطيل را که براي قشر وسيعي از طلاب مطرح و بحث شده است، در برمي‏گيرد. اين کتاب حاوي سه بحث در موضوعات اعجاز قرآن، قرائتهاي مختلف قرآن و عدم تحريف قرآن است و استاد يادداشتهاي مربوط به اين مباحث را نيز در همان ايام تبعيد، به صورت کتابي در 300 صفحه تنظيم کرده و پس از دوران تبعيد به چاپ رسانده است.

از ديگر تاليفات ارزنده‏ي استاد، کتابي است که با شرکت مرحوم آيت‏الله اشراقي، داماد امام امت، نگاشته شده است. اين کتاب دربردارنده‏ي بحثهاي مربوط به مسائل امامت از نظر قرآن کريم است که در دو جلد، يکي با عنوان «ائمه‏ي اطهار يا پاسداران وحي از نظر قرآن» و ديگري به نام «چهره‏هاي درخشان در آيه‏ي تطهير» چاپ و منتشر شده است. بحثهايي که در اين دو کتاب مطرح شده، چنان دقيق و عميق و مستند به اسناد و ماخذ و منابع درجه‏ي اول و معتبر اسلامي است که به اعتقاد صاحبنظران هر کس بدون تعصب و فارغ از قيد و بند پيشداوريهاي غلط، اين بحثها را مطالعه کند، علاوه بر آنکه با مسائل مهمي در ارتباط با اصل و شرايط امامت و علم امام از نظر قرآن کريم آشنا مي‏شود، امامت ائمه‏ي معصومين عليهم‏السلام را نيز با جان و دل پذيرا خواهد شد و به راستي، اي کاش روزي فرارسد که تمامي مسائل ديني و مذهبي و اعتقادي و مکتبي، از پس پرده‏ي تعصبها بيرون آيد و روشن و زلال، روح و جان و فکر امتهاي اسلامي را از چشمه‏سار حقيقت و معرفت سيراب کند. البته در کنار اين تاليفات، استاد نگارشات ديگري نيز به صورت رساله‏هاي روشنگر و ارزنده دارد که هر کدام، مسائل گوناگوني را مطرح مي‏کند و نکته‏هاي متعددي را

[صفحه 20]

برمي‏گشايد.

آري، اين است فشرده‏ي زندگي يک روحاني آگاه، يک عالم ديني، يک مدرس بزرگ، يک استاد ارزنده. زندگي چنين شخصيتي چه مي‏تواند باشد، جز تلاش و تلاش، جز جستجو و تحقيق، جز مطالعه و تفحص، جز تحصيل و تحصيل و در کنار اينها تدريس و تاليف و آموزش دادن آموخته‏ها به طالبان ديگر و بيرون ريختن گوهرهاي علم و فضيلت از درياي مواج سينه‏اي متلاطم و بر فراز همه‏ي اينها سايه‏اي دل‏انگيز از معنويت و سادگي و قناعت.


صفحه 18، 19، 20.