اهميت تقوي در قرآن











اهميت تقوي در قرآن



از تعابير مختلف قرآن در زمينه‏هاي تقوي، جهاد، عالم و... (که بعدا بيان خواهد شد) به ويژگي تقوي از ديدگاه قرآن نيز پي مي‏بريم. قرآن زماني که از برتري عالم نسبت به جاهل سخن مي‏گويد، در مقام مقايسه‏ي اين دو مي‏فرمايد: «هل يستوي الذين يعلمون و الذين لا يعلمون». اين بيان حاکي از اين است که هر عاقلي به حکم وجدان و عقل، برتري عالم را نسبت به جاهل درک مي‏کند و نيازي به اقامه‏ي دليل و بيان برهان نيست. و يا آنگاه که از مجاهدين سخن مي‏گويد، در مقام بيان برتري مجاهدين بر قاعدين (و توجيه‏گران خانه نشين) مي‏فرمايد: «فضل الله المجاهدين علي القاعدين اجرا عظيما». در اينجا نيز مسئله‏ي مقايسه و امتياز گروهي بر گروه ديگر به حکم وجدان و عقل پيش آمده است.

اما هر گاه در قرآن سخن از تقوي مطرح شده است، متقين در مقابل بلهوسان شهوت‏پرست و... مقايسه نشده‏اند تا امتياز يکي بر ديگري بيان شود،

[صفحه 63]

بلکه تقوي تنها در رابطه با الله بيان گرديده است: «ان اکرمکم عندالله اتقيکم». نمي‏گويد متقي بر غير متقي فضيلت دارد و نمي‏فرمايد متقي با غير متقي مساوي نيست، مي‏فرمايد متقي در پيشگاه خدا (عندالله) مطرح است و حسابش با خداست. تقوي موجب کرامت است و اين کرامت در پيشگاه خداست (ان اکرمکم عندالله). اينها همه حاکي از ويژگي خاص تقوي و بيانگر عظمت و کرامت و تقوي است.


صفحه 63.