قلمرو حكومت و ولايت











قلمرو حکومت و ولايت



جبايه خراجها و جهاد عدوها و استصلاح اهلها و عماره بلادها.

در حوزه‏ي استانداري مصر وظايف مالک عبارت است از: جمع‏آوري خراج آن، جهاد با دشمنان آن، ايجاد صلح و سامان در اهل آن و عمران شهرهاي آن.

علي عليه‏السلام با اين بيان قلمرو حکومت و ولايت مالک اشتر را در چهار مسئله‏ي اساسي ذيل مشخص نموده است:

[صفحه 59]

اول. جمع‏آوري خراج

خراج به معناي ماليات است، آنهم ماليات خاصي که بيان خواهد شد. مي‏دانيم که مردمان مصر با اختيار و آزادي اسلام را نپذيرفته‏اند، بلکه با قهر و غلبه‏ي مسلمين، تسليم مسلمانها شده و اسلام آورده‏اند.

در اصطلاح فقهي زمينهايي را که لشکر اسلام به طور قهر و غلبه و بدون صلح و سازش به تصرف درآورده باشند، «اراضي مفتوحه العنوه» مي‏گويند. اينگونه زمينها ملک همه‏ي مسلمانهاست و تمام مسلمين در آن شريک و سهيم هستند. بر اين اساس، دولت اسلام و حاکم اسلامي و زمينهاي «مفتوحه العنوه» را با رعايت مصالح اسلامي بين مسلمين تقسيم مي‏کند و در اختيار آنان قرار مي‏دهد و در مقابل، سالانه اجاره مي‏گيرد. اينگونه مال الاجاره را در اصطلاح فقهي «خراج» گويند.[1].

دوم. دفاع در مقابل دشمنان

از اضافه شدن «جهاد» به «عدوها» در کلمه‏ي «جهاد عدوها» مي‏فهميم که منظور حضرت از جهاد، دفاع است نه جهاد به معناي مصطلح فقهي، چون براساس روايات اهل‏بيت عليهم‏السلام (و به اجماع فقهاي شيعه)، جهاد ابتدايي و لشکر کشي قبلي براي تسليم ديگر قدرتها و نظامها و... تنها با حضور امام معصوم عليه‏السلام و با اذن و نظارت او صورت مي‏گيرد و در زمان غيبت، لشکرکشي و تهاجم ابتدايي جايز نيست. بديهي است مالک نيز که در منطقه‏اي بدور از نظارت مستقيم امام معصوم مي‏خواهد جهات نظامي آن سامان را اداره کند، بايستي همان زمان غيبت، تنها به دفاع از يورشهاي نظامي اجانب و دشمنان منطقه‏اي بپردازد، نه به جهاد ابتدايي و لشکرکشي‏هاي تهاجمي و...

سوم. اصلاح مردم

از اين بيان روشن مي‏شود که وظيفه‏ي استاندار، تنها رعايت جهات مادي و

[صفحه 60]

مسائل رفاهي و دنيوي مردم نيست. اصلاح و ارشاد مردم نيز جزء وظايف استاندار و از جمله‏ي کارهاي اساسي اوست.

بنابراين، مسوولان بايد توجه داشته باشند که با اسفالت خيابانها و کوچه‏ها و تامين يخچال و لباسشويي و امثال آن، مسئووليتشان پايان نمي‏پذيرد. در جامعه‏ي اسلامي، يک مسوول بايستي نسبت به جنبه‏هاي معنوي مردم توجه داشته و در پيشبرد مسائل معنوي نقش اساسي داشته باشد و با اين ديد که اينگونه مسائل مربوط به ما نيست و وظيفه‏ي روحانيت است، شانه از زير بار تکليف انساني و اسلامي خالي نکند.

چهارم. عمران شهرها و...

ديگر وظيفه‏ي مهم و اساسي مالک، عمران و آباداني شهرها و روستاها و خلاصه قلمرو استانداري است.

اين سخن علي رغم همه‏ي تهمتها و افتراهايي که در طول تاريخ به اسلام زده شده و مي‏شود حاکي از اين است که اسلام برخلاف رهبانيت مسيحي به مسائل مادي و رفاهي جامعه‏ي اسلامي نيز توجه شايان داشته و دارد و برخورداري باعث ظلم و ستم و استثمار ديگران نباشد، مشروع و جايز (بلکه لازم) مي‏داند.


صفحه 59، 60.








  1. محققان جهت اطلاع بيشتر به کتاب «مکاسب» مرحوم شيخ انصاري مراجعه کنند.