عبرت پذيري و حركت براساس قرآن و سنت











عبرت‏پذيري و حرکت براساس قرآن و سنت



در فصل «جايگاه قرآن و سنت در جامعه‏ي اسلامي» گفته شد که قرآن و سنت منبع تمام مسائل اجتماعي، سياسي، اقتصادي و... محسوب مي‏شوند و حرکت حاکم اسلامي بايستي براساس آن دو انجام شود و تخلف از حکم قرآن و سنت رسول‏الله صلي الله عليه و آله از او پذيرفته نيست و با ظهور و عملي شدن چنين

[صفحه 204]

حرکتي، حاکم خود به خود معزول خواهد شد.

علي عليه‏السلام در کلمات آتي ضمن اينکه قرآن و سنت رسول‏الله صلي الله عليه و آله و ائمه‏ي معصومين عليهم السلام را ملاک حرکت براي مالک معرفي مي‏کند، عبرت‏گيري از تاريخ و حوادث گذشته را براي حاکم ضرور و لازم مي‏شناسد.

روي اين حساب مي‏فرمايد:

و الواجب عليک ان تتذکر ما مضي لمن تقدمک من حکومه عادله، او سنه فاضله، او اثر عن نبينا- صلي الله عليه و آله و سلم- او فريضه في کتاب الله، فتقتدي بما شاهدت مما عملنا به فيها و تجتهد لنفسک في اتباع ما عهدت اليک في عهدي هذا و استوثقت به من الحجه لنفسي عليک، لکيلا تکون لک عله عند تسرع نفسک الي هواها، فلن يعصم من السوء و لا يوفق للخير الا الله تعالي.

و قد کان فيما عهد الي رسول‏الله- صلي الله عليه و آله- في وصاياه تحضيض علي الصلاه و الزکاه و ما ملکته ايمانکم، فبذلک اختم لک بما عهدت و لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم.

وظيفه داري که حکومتهاي عدالت گستر و يا سنتهاي فضيلتمند و يا فريضه‏هايي که در قرآن مجيد آمده و يا روشهايي که از پيغمبر اسلام- صلي الله عليه و آله- در کتابها نوشته شده را به ياد داشته باشي و آنچه که ما عمل کرده‏ايم و تو آنها را ديده‏اي، پيروي کني. کوشش کن از آنچه که در اين فرمان برايت تنظيم کرده‏ام متابعت کني و دستوراتم را عمل نمايي. (اي مالک،) من با تو پيمانم را به وسيله‏ي اين فرمان محکم نمودم و حجت را بر تو تمام کردم تا اگر نفست سرکشي کند و پي هوي و هوس رود، بهانه‏اي نداشته باشي، هر چند که انسان را از بدي محفوظ نخواهد داشت و او را توفيق به نيکي نخواهد داد جز خداي متعال.

پيامبر خدا- صلي الله عليه و آله- همواره به من امر فرمود که در نماز و زکات شما و نيک رفتاري با غلامانتان، سخت مراقب و مواظب باشم.

[صفحه 205]

با دقت در کلمات مولا مي‏فهميم که اولا شناخت مسائل اسلامي و باز بودن ميدان جهت اجراي احکام الله، بالاترين حجت الهي است و با وجود چنين حجتي به بهانه‏هاي واهي نمي‏توان از پياده کردن احکام الله سرپيچي کرد.

بر همين اساس، رهبر کبير انقلاب اسلامي ايران امام خميني در ديداري که با روحانيون داشتند، اعلام کردند: امروز حجت تمام شده است و علماي اسلام بهانه‏اي براي کار نکردن و عدم تلاش در جهت اجراي احکام الله ندارند.

ثانيا تلاش در جهت پياده کردن احکام الله نبايستي مسوولان را از درون‏نگري و مبارزه با هواهاي نفساني و عمل به عبادات فردي بازدارد، بلکه وظيفه دارند ضمن تلاش در جهت برقراري و استقرار نظام، تقوي را پيشه سازند و از انجام فرايض ديني غفلت نکنند.


صفحه 204، 205.