مساوات در برابر قانون











مساوات در برابر قانون



يکي از اصول مهم و حياتي در قوانين اسلام، اصل مساوات و برابري تمام افراد، در مقابل قانون است. بر اساس اين اصل، شارع مقدس مجازات هر جرمي را، براي همه‏ي افراد به طوري مساوي مقرر داشته است و تمام انسانها بدون در نظر بودن مقام و شخصيت و موقعيت اجتماعيشان و بدون ملاحظه‏ي دوستي و فاميلي و... براي جرم يکسان، به کيفر يکسان خواهند رسيد و هيچ مسئله‏اي مانع از اجراي مساوات نخواهد شد.

در جهان امروز، گر چه کشورهاي باصطلاح مترقي ادعا مي‏کنند که قوانينشان درباره‏ي همه‏ي طبقات اجتماع به طور يکسان اجرا مي‏شود، اما در عمل، براي اجراي اين تساوي و برابري هيچگونه ضمانت اجرايي وجود ندارد. موضوع «واترگيت» که يکي از کثيف‏ترين و بيشرمانه‏ترين جرائم دنياي امروز بود، ديديم چگونه بازيچه‏ي دست آقاي «جرالد فورد» قرار گرفت و پرونده‏ي کذايي آقاي نيکسون به بايگاني سپرده شد!! اما در اسلام وقتي امام اول شيعيان و فرمانرواي بي‏چون و چراي جهان اسلام، علي عليه‏السلام مي‏بيند که زره جنگيش به سرقت رفته است، حتي وقتي سارقش را پيدا مي‏کند و زره مسروقه را به چشم خويش نزد او مي‏بيند، به هيچ روي از قدرت خود استفاده نمي‏کند، بلکه همچون يک فرد عادي، براي اقامه‏ي دعوي و احقاق حق خود استفاده نمي‏کند، بلکه همچون يک فرد عادي، براي اقامه‏ي دعوي و احقاق حق خود از طريق قانون به قاضي محکمه مراجعه مي‏کند. و بالاتر از اين وقتي مي‏بيند که قاضي براي او احترام بيشتري قائل مي‏شود و در برخورد خود با امام و سارق، مساوات را رعايت نمي‏کند، خشمگين مي‏شود و محکمه را ترک مي‏گويد!! و با اين روش ادعاي مساوات سيد

[صفحه 187]

قرشي با سياه حبشي را عملا به اثبات مي‏رساند و با همين ديد خطاب به مالک اشتر مي‏فرمايد:

و الزم الحق من لزمه من القريب و البعيد و کن في ذلک صابرا محتسبا، واقعا ذلک من قرابتک و خاصتک حيث وقع و ابتغ عاقبته بما يثقل عليک منه، فان مغبه ذلک محموده.

و هميشه حق و عدالت را اگر چه بر نزديک و دور باشد اجرا کن و در اين راه بردبار و شکيبا باش و عملت را به حساب خدا بگذار، اگر چه از به کار بردن حق به خويشان و نزديکانت زيان برسد. و هميشه به عاقبت حق بينديش، زيرا که پايان حق ستايش‏انگيز است.


صفحه 187.