رمز پيروزي مسوولان در كارهاي اجرايي











رمز پيروزي مسوولان در کارهاي اجرايي



در فصول گذشته از تقسيم کار و تفکيک قوا سخن گفتيم. اکنون اضافه مي‏کنيم که رمز موفقيت مسوولان در کارهاي اجرايي در دو نکته‏ي اساسي نهفته

[صفحه 180]

است:

1. پرواضح است که هيچگاه مسوولان رده‏ي بالا قادر به انجام همه‏ي وظايف مربوط نخواهند بود و الزاما بيشترين کارهاي خود را به معاونان محول خواهند کرد. البته کارهايي هم وجود دارد که دخالت مستقيم آنان را ايجاب مي‏کند: براي اينکه مسوول بتواند هم نسبت به کارهاي معاونان اشراف داشته باشد و هم کارهاي مستقيم خود را به شايستگي انجام دهد، لازم است کارهاي اولويت دار را از کارهاي جزيي و غير ضروري (و مسائلي که معاونان مي‏توانند از عهده‏ي انجام آنها برآيند) تفکيک نمايد، مسائل اولويت دار را با سرعت و دقت و شايستگي مستقيما انجام دهد و انجام مسائل غير ضروري را از معاونان طلب نمايد.

2. پس از مشخص شدن وظايف و معين شدن اولويتها ضروري است براي هر کار، زمان مناسبي منظور شود و کار هر روز در همان روز انجام پذيرد يعني کار امروز به فردا و کار فردا به پس فردا موکول نگردد:

ثم امور من امورک لابد لک من مباشرتها، منها اجابته عمالک بما يعيا عنه کتابک و منها اصدار حاجات الناس يوم ورودها عليک بما تحرج به صدور اعوانک، و امض لکل يوم عمله، فان لکل يوم ما فيه.

در ميان کارهاي تو، کارهايي است که ناگزير خود بايد انجام دهي. يکي از اين کارها رسيدگي به کار معاونان است در مواردي که دبيرخانه از عهده‏ي آن برنمي‏آيد. ديگر انجام دادن نيازمنديهاي مردم است که معاونانت از تسريع در آنها احساس ناتواني مي‏کنند. براي هر روز، کار همان روز را اختصاص ده، زيرا کار هر روز به همان روز بستگي دارد.


صفحه 180.