ويژگيهاي حاكم مردمي











ويژگيهاي حاکم مردمي



از ويژگيهاي حاکم مردمي اين است که مردم را از خود مي‏داند و خود را از مردم. بر اين اساس حاضر نيست بين خود و مردم موانع و حاجب ايجاد کند، بلکه درصدد است با مردم و در کنار مردم زندگي نمايد.

اين روش علاوه بر اينکه مردم را نسبت به حاکم خوشبين و دلگرم خواهد کرد (و در نتيجه مردم پشتيبان حکومت خواهند شد)، باعث مي‏شود نيروها و عوامل فرصت طلب (که در صدد فساد و خيانت هستند) نتوانند ذهن مصادر امور را نسبت به مردم بدبين نمايند و از اين طريق، حاکم را در جهت ضديت با مردم قرار دهند. از اين رو علي عليه‏السلام به مالک تاکيد مي‏کند که هميشه در ارتباط مستقيم با مردم باشد و شرايطي را ايجاد کند که همه‏ي اقشار مردم بتوانند بدور از هر گونه تکلف و تشريفات و در محيطي خالي از رعب و وحشت، مسائل و مشکلاتشان را با والي مطرح کنند و اگر ظلمي بر ايشان رفته است ظالم را رسوا و خيانت را افشاء نمايند و خائن را به سزاي عملش برسانند:

و اجعل لذوي الحاجات منک قسما تفرغ لهم فيه شخصک و تجلس لهم مجلسا عاما فتتواضع فيه لله الذي خلقک و تقعد عنهم جندک و اعوانک من احراسک و شرطک حتي يکلمک متکلمهم غير متتعتع، فاني سمعت

[صفحه 179]

رسول الله- صلي الله عليه و آله و سلم- يقول في غير موطن: «لن تقدس امه لا يوخذ للضعيف فيها حقه من القوي غير متتعتع».

ثم احتمل الخرق منهم و العلي و نح، عنهم الضيق و الانف، يبسط الله عليک بذلک اکناف رحمته و يوجب لک ثواب طاعته و اعط ما اعطيت هنيئا و امنع في اجمال و اعذار.

بخشي از برنامه‏ي روزانه‏ات را به نيازمندان اختصاص بده! شخصا آنان را ملاقات کن و در مجلس عمومي با آنان شرکت نماي و براي (خشنودي) خداوندي که تو را آفريده است، (با آنان) فروتن باش! در اين مجلس به لشکريان و يارانت بگو کنار بروند و مزاحم اشخاص نشوند تا کسي که مي‏خواهد با تو حرف بزند، بدون لکنت با تو گفتگو کند، زيرا من بارها از رسول‏خدا- صلي الله عليه و آله- و سلم- شنيده‏ام که مي‏گفت: «امتي که در ميانشان حق ضعيف به آساني و بدون ترس و لکنت از قوي ستانده نشود، هرگز پاک و آراسته نخواهند گرديد».

سپس سعي کن که با آگاهي، برخوردهاي تندشان را تحمل کني. و تنگ حوصلگي و خودخواهي را از خود دور کن تا خدا درهاي رحمتش را به رويت بگشايد و صواب طاعتش را به تو ارزاني فرمايد. آنچه مي‏بخشي، با گشاده‏رويي ببخش و اگر به علتي مي‏خواهي منع کني، با مهرباني و عذرخواهي منع کن!

به دقت بنگريد اگر در حکومتي تنها اين اصل از اصول عدالت گستر اجرا و عملي گردد آيا فرصت‏طلبان و خائنان و فساد پيشگان خواهند توانست به فساد و خيانت دست يازند و مردم و حکومت را از راه خير و صلاح، به فساد و آلودگي سوق دهند و مسوولان را به خاطر بي‏خبري از مردم به تصميم گيريهاي غير مردمي وادارند و مردم را به دليل دوري از مسوولان در سوز و گداز بي درماني به اين سو و آن سو کشانند؟


صفحه 179.