خوش خدمتيها و شناختهاي شخصي را تنها ملاك قرار ندهيم











خوش خدمتيها و شناختهاي شخصي را تنها ملاک قرار ندهيم



گفتيم از ديدگاه علي عليه‏السلام «خدا گونه بودن» بهترين معيار انتخاب معاون محسوب مي‏شود. حضرت پس از بيان معيار گزينش معاون (و هر نوع انتخاب براي اعطاي مسووليت)، مسئله‏ي ديگري را نيز مطمح نظر قرار داده و با ژرفنگري داهيانه‏اي که خاص حضرتش مي‏باشد و از راز نهفته‏اي که از ويژگي و پيچيدگي وجود انسان سرچشمه مي‏گيرد، پرده برمي‏دارد.

[صفحه 170]

همه مي‏دانيم کساني که در مصدر امور قرار مي‏گيرند دوستان زيادي پيدا مي‏کنند!! و عجيب است که اين نوع دوستان اکثرا از اخلاق به ظاهر حسنه نيز برخوردار خواهند بود.

آري، اينان گاهي به لباس زهاد درمي‏آيند و ثناگوي عباد مي‏شوند، زماني از شهادت و شجاعت دم مي‏زنند و رزم اسفنديار و رستم را به باد مسخره مي‏گيرند، روزي خود را سخي‏تر از حاتم مي‏پندارند و ساعتي خود را انديشمند قرن تصور مي‏فرمايند. در حاليکه اينگونه سخنان (و حرکتهاي تصنعي) ترفندها و نقشه‏هايي است که فرصت‏طلبان مي‏کوشند از طريق آن، ذهن مصادر امور را به خود جلب نمايند و زمام کارها را به دست گيرند.

به همين دليل علي عليه‏السلام به مالک توصيه مي‏کند که شناختهاي شخصي خود را ملاک انتخاب قرار ندهد، بلکه علاوه از معيار گذشته، موارد زير را نيز در نظر داشته باشد:

ثم لا يکن اختيارک اياهم علي فراستک و استنامتک و حسن الظن منک، فان الرجال يتعرفون لفراسات الولاه بتصنعهم و حسن خدمتهم و ليس وراء ذلک من النصيحه و الامانه شي‏ء، ولکن اختبرهم بما ولوا للصالحين قبلک، فاعمد لاحسنهم کان في العامه اثرا و اعرفهم بالامانه وجها، فان ذلک دليل علي نصيحتک لله و لمن وليت امره.

ديگر آنکه نبايد انتخاب معاونانت صرفا روي خوشبيني و اطمينان توبه آنان باشد، زيرا برخي از مردان با چاپلوسي و خوش خدمتي مي‏کوشند خود را نزد فرمانداران، با تدبير و وارسته و کاردان جا بزنند، حال آنکه در وراي اين چهره‏ها از درستي و امانت و دلسوزي خبري نيست. پس آنان را با کيفيت همکاريشان با نيکان پيش از تو بيازماي و بهترينشان را که در ميان مردم به راستي و پاکدامني معروفند و در مردم اثر بهتري داشته‏اند، برگزين، زيرا اين امر دليل بر پيروي تو از فرمان خدا و امام تو خواهد بود.

[صفحه 171]


صفحه 170، 171.