بختيار نامه











بختيار نامه



کتابي است ادبي به نثري مصنوع. آقاي دکتر ذبيح الله صفا مصحح کتاب احتمال مي‏دهد که اين اثر نوشته شمش الدين محمد دقايقي مروزي عالم و خطيب قرن ششم و اوائل قرن

[صفحه 15]

هفتم هجري است.

در اين کتاب نيز چند فقره از گفتار امام عليه‏السلام زينت عبارات گشته است.

وزير گفت فرصت بدست آمد دمار از وي برآورم و باران عذاب بر سر او ببارم مثل «الدهر فرص و الافغصص»[1] و اين عبارت ماخوذ است از کلام علي (ع) «الفرصه تمرمر السحاب فانتهزوا افرص الخير»[2] عاقلان دانند که... در هر لحظه‏اي از اين بهار و نوروزي مطابقت کند و در هر لمحه‏اي از اين دي و تموزي مشاهدت نمايد.[3].

الخبر: «الدنيا دار زوال و لا تدوم علي حال. اما نعمه زائله اوبليه نازله» اين فقره ظاهرا ماخوذ است از فرموده‏ي علي (ع) «الدنيا غرور حائل و سراب زائل و سئاد مائل»[4].

يکي گفت روي انبار دار شوم بود. ديگر گفت. انتظار قحط و گراني از عنايت لوم بود قال عليه‏السلام[5] «المحتکر ملعون» جمله اخير ماخوذ است از گفتار علي عليه‏السلام «الاحتکار شيمه الفجار»[6].

لطف الهي چنان تقدير کرد که اين فرزندان را يوسف وار بمن يزيد آوردند، و آن عيال حلال را زليخا صفت بمقام تشديد و تهديد بردند مثل[7] «من حفر بئرا لاخيه يقع منکبار فيه».[8].

گفت... شرف آدمي بقوت بيان است «قال الله عزوجل الرحمن علم القرآن خلق الانسان علمه البيان»[9] و شنيدن سخن از کمال عقل و احسان است قال عليه‏السلام[10] «استماع کلام المهلوف صدقه» و اين فقره ماخوذ است از کلام علي (ع) «من کفارات الذنوب العظم اغاثه الملهوف و التنفيس عن المکروب»[11].

... کاردار را گفت راست بگوي که «الحق ابلج و الباطل لجلج»[12] جمله‏ي اخير ماخوذ است از سخن علي (ع) «الحق منزه عن المحاماه و المراماه»[13].



صفحه 15.





  1. بختيار نامه ص 46 انتشارات دانشگاه تهران.
  2. نهج‏البلاغه ج 4 ص 86.
  3. بختيار نامه ص 53.
  4. ناسخ کلمات قصار، غرر الحکم ص 521.
  5. بختيار نامه ص 56.
  6. ناسخ جلد حالات علي (ع) کلمات قصار. ر. ک غرر الحکم ص 160 و 22.
  7. بختيار نامه ص 113 و 114.
  8. ناسخ کلمات قصار (براي توضيح بيشتر به صفحات قبل همين مقاله رجوع شود).
  9. سوره 55 آيات 1 و 3.
  10. بختيار نامه ص 149.
  11. نهج‏البلاغه ج 4 ص 87.
  12. بختيار نامه ص 201.
  13. ناسخ. کلمات قصار.