مرزبان نامه











مرزبان نامه



کتابي است مشتمل بر داستانهاي پند آميز با نثري مصنوع اصل کتاب تاليف اسپهد مرزبان بن رستم بن شروين از شاهزادگان طبرستان است. اين کتاب در اوائل قرن هفتم هجري قمري بوسيله سعد اسد وراويني که از منشيان و از ملازمان يکي از وزيران اتابک آذربايجان است از زبان طبري بزبان فارسي ادبي روز که از تضمين آيات و احاديث و

[صفحه 14]

امثال عرب برخوردار است برگردانده شده در اين کتاب نيز چند فقره از سر حکمت آميز اميرالمومنين علي عليه‏السلام آمده است.

و گفته‏اند زمانه در دل پادشاه نگرد تا خود او را چگونه بيند، بهر آنچه او را ميل باشد مايل گردد «اذا تغير السلطان تغير الزمان»[1] و از خود بهر آنچه کني راضي مشو تا مردمت دشمن نگيرند «من رضي عن نفسه کثر الساخطون عليه»[2].

اين عبارت در نهج‏البلاغه چنين است «و من رضي عن نفسه کثر الساخط عليه»[3].

اين فسانه از بهر آن گفتم تا داني که عدالت نگاه داشتن راهي باريک است که جز بآلت عقل سلوک آن راه کرد. عقل است که اندازه‏ي امور عرفي و شرعي در فوايد دين و دينا مرعي دارد و اسارت نبوي که «ما دخل الرفق شي‏ء قط الازانه و ما دخل الخرق في شي‏ء قط الاشانه» بکار بندد.

چنانکه مي‏بينيم مولف اين فقره را نيز به پيغمبر (ص) نسبت داده است ولي در ناسخ التواريخ جزء کلمات اميرالمومنين علي عليه‏السلام ثبت است و نيز رجوع شود به غرر الحکم ص 2722. و نظارگيان قدر که از اين يکديگر تهافت آن قوم مطالعه مي‏کردند و محصول فذلک ايشان مي‏ديدند، مي‏گفتند که حفره‏هاي بغي و طغيانست که بمعاول اکتساب کنده آمد[4].

«من حفر بئرا لا خيه وقع فيه»[5].

خنک کسي که مرغ انديشه او بيضه طمع و اگر خود زرين يا سيمين باشد ننهد و نقش سپيدي و زردي آن بيضه بر بياض ديده و سواد دل نزند و چون از پرده فريب روي بنمايد آستين استنکاف بر روي گيرد «يا بيضاء ابيضي و يا صفراء اصغري و يا غبرا اغبري»[6].

مصححان مرزبان نامه بقدر طاقت در تصحيح فقراه اخير کوشيده‏اند اما توجه نداشته‏اند که اين جمله از سخن علي عليه‏السلام است «يا صفراء يا بيضاء غري غيري» که هنگام گشودن بيت المال بصره پس از پايان جنگ جمل بر زبان راند.

رشيد وطواط در کتاب حدائق السحر در بحث از صنعت اشتقاق اين فقره را چنين ضبط کرده است «از کلام علي رضي الله عنه يا حمراء يا بيضاء احمري و ابيضي و غري غيري».[7].



صفحه 14.





  1. ناسخ. جلد حالات حضرت علي (ع) کلمات قصار. رجوع به صفحات پيش اين مقاله شود.
  2. مرزبان نامه ص 35.
  3. نهج‏البلاغه ج 4 ص 83.
  4. مرزبان نامه ص 214.
  5. ناسخ جلد حالات علي (ع) به صفحات پيش اين مقاله رجوع شود.
  6. مرزبان نامه ص 205.
  7. حدائق السحر. عباس اقبال ص 12.