عدم استفاده خصوصي از بيت المال مسلمين











عدم استفاده خصوصي از بيت‏المال مسلمين



يکي ديگر از عوامل مهمي که موجب ايجاد و افزايش نارضايي عمومي ميان مردم مي‏گردد استفاده‏ي خصوصي سردمداران و دولتمردان از سرمايه‏هاي ملي مردم است. تاريخ بيانگر اين نکته است که اکثر شورش‏ها و انقلاب‏هاي مردمي، ريشه در فقر و فشارهاي اقتصادي و عدم اجراي عدالت اقتصادي- اجتماعي توسط زمامداران دارد، به گونه‏اي که حکام بي‏توجه به وضعيت اقتصادي مردم از سرمايه‏هاي آنان استفاده و بهره‏ي شخصي برده‏اند و بدون اهتمام به نيازهاي مردم سعي در غارت و چپاول اموال عمومي داشتند. عدم توجه به عدالت اقتصادي، فاصله‏ي ميان طبقات فقير و غني را روز به روز بيش‏تر نموده و زمينه را براي ايجاد آشوب و شورش از سوي مردمان تهيدست فراهم کرده است.

بدين خاطر توصيه‏ي امام علي (ع) به زمامدار اسلامي در اجتناب از استفاده‏ي خصوصي از بيت المال مسلمين و اموال عمومي مردم است. چرا که رهبر مسلمين مي‏بايست علاوه بر رعايت حقوق مردم، از بعد اقتصادي در وضعيتي باشد که با فرودست‏ترين و فقيرترين بندگان خدا که در قلمرو حکومت وي به سر مي‏برند برابر و مساوي باشد تا مردم، خصوصا طبقه‏ي فرودست جامعه، رهبر را از آن خود قلمداد کنند و احساس تبعيض و نابرابري ننمايند و اين روش دقيقا خط مشي انبياو اوصيا و امامان و پيشوايان صالح بوده است.

[صفحه 47]

و اياک و الاستئثار بما الناس فيه اسوه، و التغابي عما تعني به مما قد وضح للعيون، فانه ماخوذ منک لغيرک. و عما قليل تنکشف عنک اغطيه الامور، و ينتصف منک للمظلوم[1].

(و بپرهيز از بهره بدن از چيزي که متعلق به عموم مردم است. همچنين از غفلت و سهل‏انگاري در اموري که در برابر انظار عمومي مشهود است پرهيز نما. چه حقي را که از ديگران گرفته باشي از تو خواهند گرفت و به زودي پرده‏ي امور از برابر ديدگانت برمي‏دارند و حق ستمديده را از تو گرفته و به وي خواهند داد.)



صفحه 47.





  1. نهج‏البلاغه، نامه‏ي 53.