رسيدگي به امور بازرگانان، كسبه و تجار











رسيدگي به امور بازرگانان، کسبه و تجار



بخش تجاري، يکي از عمده‏ترين ارکان اقتصادي يک نظام سياسي محسوب مي‏شود. تدبير و مديريت اين بخش، اهتمام و توجهي خاص را مي‏طلبد. چون از رهگذر معيشتي مردم، تسهيل امور رفاهي جامعه و رونق دادن به اقتصاد دولت اسلامي اميد داشت. بازرگانان، صنعتگران و صاحبان کسب و حرف، از جمله اقشار تشکيل دهنده‏ي بخش تجاري يک جامعه محسوب مي‏شود. امام علي (ع) در خصوص با چگونگي خط مشي و عمل کرد حکومت با اين اقشار، به زمامدار اسلامي در مرحله‏ي نخست توصيه مي‏کنند که رفتار ملايم، خوشرفتاري و اکرام را نسبت به آن دسته از بازرگاناني که با تلاش خود، رفاه اقتصادي جامعه را تامين مي‏نمايند اعمال نمايند. اين امر موجب تامين آسودگي خاطر و آرامش آنها براي پي گيري واستمرار تلاش و کوشش‏شان مي‏شود و در شکوفايي اقتصاد جامعه‏ي اسلامي موثر خواهد بود.

ثم استوض بالتجار و ذوي الصناعات، و اوص بهم خيرا: المقيم منهم، و المضطرب بماله، و المترفق ببدنه، فانهم مواد المنافع، و اسباب المرافق و جلابها من المباعد و المطارح، في برک و بحرک، و سهلک و جبلک، وحيث لا يلتئم الناس لمواضعها، و لا يجترون عليها، فانهم سلم لا تخاف بائقته، و صلح

[صفحه 35]

لا تخشي غائلته. و تفقد امورهم بحضرتک و في حواشي بلادک.[1].

(پس بازرگانان و صاحبان صنايع را اکرام نما و به آنان نيکي کن، اعم از اينکه شهرنشين و کسبه باشند و يا اينکه بازرگان و مسافر بوده و با مال و يا دسترنج خود به کسب و پيشه مشغول باشند، که آنان منافع- اقتصادي- را فراهم آورند و آسايش مردم را تامين کنند. آنان اسباب معيشت را از راه‏هاي دور و دشوار و از خشکي و دريا و صحرا کوهستان و مناطق صعب العبور تهيه مي‏نمايند. آنان مردماني‏اند آرام که از دشمني‏شان بيمي نيست و صلح جوياني‏اند که از فتنه و آشوب آنان باکي نمي‏باشد. پس بر آنان اهتمام ورز و اکرام کن، چه آناني که در کنار تو به سر مي‏برند و يا آناني که در شهرهاي ديگر ساکنند.)



صفحه 35.





  1. نهج‏البلاغه، نامه‏ي 53.