اداره ي امور اقتصادي و دارايي











اداره‏ي امور اقتصادي و دارايي



از جمله‏ي وظايف مهم رهبر دولت اسلامي، رسيدگي به اقتصاد مملکت اسلامي است. زمامدار اسلامي مي‏بايست همچنان که مردم را به پذيرش فرهنگ اسلامي و رعايت تقوا و رذايل نفساني دعوت و نصيحت کند، جامعه‏ي اسلامي را به سوي رفاه اقتصادي، تامين هر چه بيش‏تر نيازمندي‏هاي مادي و از بين بردن بي عدالتي‏هاي اقتصادي سوق دهد. در اين راستا برنامه‏ريزي‏هاي صحيح و مدون اقتصادي ضروري است. امام (ع) يکي از عوامل رشد اقتصادي و اصلاح امور مردم را در سامان دهي به امر ماليات و وصول خراج از مردم مي‏دانند. به اعتقاد امام (ع)، اقتصاد جامعه‏ي اسلامي بر اساس وصول ماليات‏هاي مردم پي ريزي مي‏شود و اصلاح اقتصاد دولت اسلامي امکان پذير نيست مگر اينکه بر

[صفحه 31]

ساختار امور مالياتي، نظمي سامان يافته حاکم گردد. پرهيز از اخذ بيش از حد ماليات از صاحبان کسب و پيشه، يکي از اساسي‏ترين خط مشي اجرايي براي اصلاح امور مالياتي حکومت اسلامي است و اين مهم تنها با برنامه‏ريزي زمامدار اسلامي و توصيه به کارگزاران حکومتي در اجتناب از زياده‏روي و افراط در اخذ ماليات امکان پذير است.

و تفقد امر الخراج بما يصلح اهله فان في صلاحه و صلاحهم صلا حا لمن سواهم، الا بهم، لان الناس کلهم عيال علي الخراج و اهله.[1].

(و در امر اخذ ماليات و عوارض چنان نظارت داشته باش که سامان دهي و اصلاح ماليات دهندگان در آن باشد. چه سامان دهي به ماليات و ماليات دهندگان، سامان دهي به ساير امور دولتي و افراد جامعه را به دنبال دارد، و امور ديگر آحاد جامعه سامان نيابد مگر بعد از نظم دهي به امور ماليات دهندگان، چه اينکه مردمان همگي- در امور اقتصادي- به ماليات و ماليات دهندگان وابسته‏اند و هزينه خوار آنانند.)



صفحه 31.





  1. نهج‏البلاغه، نامه‏ي 53.