مراقبت و نظارت بر عوامل و كارگزاران حكومتي











مراقبت و نظارت بر عوامل و کارگزاران حکومتي



امام (ع) به حاکم دولت اسلامي توصيه مي‏نمايد تا بر مسولان نهادهاي حکومتي و عوامل اجرايي خود، نظارت مستمر و دائم داشته باشد. اين نظارت و مراقبت بدين خاطر است که کارکنان و مجريان نظام در اجراي مسئوليت‏ها و وظايف خود احساس مسئوليت نمايند و وجدان کاري داشته باشند. حسن اجراي وظايف، تسريع در روند جوابگويي به مردم و ارباب رجوع، تامين رضايت مراجعين به دواير دولتي از جملهع اهدافي است که اين مراقبت و نظارت آن را مي‏طلبد. در اين راستا، تشکيل نهاد بازرسي بر دواير دولتي و نهادهاي حکومتي الزامي است. همچنين اين نهاد بازرسي مي‏بايست استقلال لازم را در نظارت و مراقبت بر دواير و کارکنان دولت داشته باشد. مضافا، اين نهاد مي‏بايست تخلفات اداري و تخطي از انجام وظايف کليه‏ي کارگزاران و عوامل حکومتي را در اسرع وقت به اطلاع زمامدار اسلامي برساند تا اينکه رهبر دولت اسلامي بتواند اتخاذ تصميم نموده و مجازات لازم را نسبت به متخلفين اعمال نمايد.

ثم تفقد اعمالهم، و ابعث العيون من اهل الصدق و الوفاء عليهم، فان

[صفحه 30]

تعاهدک في السر لامورهم حدوه لهم علي استعمال الامانه، و الرفق بالرعيه. و تحفظ من الاعوان، فان احد منهم بسط يده الي خيانه اجتمعت بها عليه عندک اخبار عيونک اکتفيت بذلک شاهدا، فبسطت عليه العقوبه في بدنه و اخذته بما اصاب من عمله، ثم نصبته بمقام المذله، و وسمته بالخيانه و قلدته عار التهمه![1].

(پس بر اجراي وظايف کراگزارانت نظارت کن و افراد راستگو و باو فا را به عنوان جاسوس بر آنها بگمار. همانا نظارت و مراقبت پنهاني تو بر آنها، موجب مي‏شود تا آنها به امانت داري و برخورد خوش با مردم وادار شوند. همچنين مراقب عوامل اجرايي خود باش و اگر يکي از آنها خيانت ورزيد و جاسوسانت خيانت وي را تاييد کردند گواه آنها برايت کافي باشد، و مجازات بدني را بر او جاري ساز و آنچه که بر اثر خيانت به دست آورده است. پس گير. سپس او را خوار و دون پايه قرار بده و او را خائن برشمار و ننگ تهمت را بر گردنش بياويز.)



صفحه 30.





  1. نهج‏البلاغه نامه‏ي 53.