گزينش كارگزاران و عوامل اجرايي نظام











گزينش کارگزاران و عوامل اجرايي نظام



رهبري، هنگامي در اداره‏ي دولت اسلامي موفق است که عوامل اجرايي تحت فرمان وي، علاوه بر شايسته بودن، فرامين رهبري را به نحو صحيح و به موقع به اجرا درآورند. نظام اجرايي دولت اسلامي، بازوي توانمند رهبري است و نياز به گزينش شايستگاني دارد که

[صفحه 28]

بتوانند در امور اجرايي مهارت داشته و کاردان و متعهد باشند. وجود مهارت و تجربه و نجابت و پاک دامني از شروط اصلي براي گزينش کارگزاران و عوامل اجرايي نظام اسلامي است.

ثم انظر في امور عمالک فاستعملهم اختبارا، و لا تولهم محاباه و اثره، فانهما جماع من شعب الجور و الخيانه. وتوخ منهم اهل التجربه و الحياء، من اهل البيوتات الصالحه و القدم في الاسلام المتقدمه، فانهم اکرم اخلاقا، و اصح اعراضا، و اقل في المطامع اشرافا، و ابلغ في عواقب الامور نظرا.[1].

(پس در امور کارگزاران خود بينديش و پس از گزينش و آزمون، آنها را به کار گير. و بدون مشورت و با تمايل شخصي، آنها راانتخاب مکن که اين گونه عمل کردن خيانت و ستمکاري است، و کساني را برگزين که در کار خود خبره و همچنين پاکدامن باشند. از خاندان پارسا بوده و در راه نصرت اسلام پيش گام باشند. چه اينکه آنها اخلاقشان نيکوتر و آبروشان محفوظ تر و حرص و آزشان به مراتب کم‏تر و ژرف انديشي و عاقبت نگري آنها از همه افزون‏تر است.)



صفحه 28.





  1. نهج‏البلاغه، نامه‏ي 53.