اهتمام بسيار رهبري به امور سپاهيان اسلام











اهتمام بسيار رهبري به امور سپاهيان اسلام



امام علي (ع) به زمامدار اسلامي توصيه مي‏نمايد که در رسيدگي به سپاهيان خود همچون پدر و مادري که در کار فرزندانشان مي‏انديشند اهتمام ورزد. کاستي‏هاي آنان را در حد ميسور رفع و خواسته‏هاي آنان را در حد امکان برآورده نمايد. و در اين کار محاسن يکي از سپاهيان را به حساب ديگري نگذارد و کوشش و تلاش سپاهيان را به زبان آورد. چه اينکه سخن از شجاعت و رشادت به ميان آوردن، شجاعان را در انجام وظيفه‏ي خود راسخ‏تر و ضعيفان و ترديد دارندگان را به انجام کوشش ترغيب مي‏نمايد.

تفقد من امورهم ما يتفقد الولدان من ولدهما، و لا يتفاقمن في نفسک شي‏ء قويتهم به... فافسح في آمالهم، و واصل في حسن الثناء عليهم، و تعديد ما ابلي ذوو البلاء منهم، فان کثره الذکر لحسن افعالهم تهز الشجاع، و تحرض الناکل ان شاء الله![1].

(پس در رسيدگي به امور سپاهيان خود همچون اهتمام پدر و مادر درباره‏ي فرزندانشان بينديش و هرگز از آنچه که براي تقويت بنيه‏ي ارتشيان خود انجام داده‏اي غره مشو و آن را بزرگ مشمار... پس خواسته‏ها و آرزوهاي سپاهيان خود را برآورده کن و مداوم از آنان به نيکي ياد کن و کوشش و تلاش سخت لشکريان خود را که متحمل رنج و مشقت شده‏اند يادآوري نما. چه اينکه بسيار يادکردن کارهاي نيک آنان، اگر مشيت الهي به آن تعلق گيرد، دلاوران را مصم‏تر کند و سست عناصران مردد را به تلاش وادارد.)

[صفحه 25]

و پيرامون بذل توجه رهبري به تشويق به جا و مناسب سپاهيان شايسته‏ي خويش و دقت در فروگذاري نکردن از ترغيب و تشويق آنها و يادآوري رشادت‏هاي لشکريان اسلام، امام (ع) مي‏فرمايد:

ثم اعرف لکل امري منهم ما ابلي، و لا تضيفن بلاء امري‏ء الي ان تعظم من بلائه ما کان صغيرا، و لا صنعه امري الي ان تستصغر من بلائه ما کان عظيما![2].

(سپس ميزان تلاش هر يک از سپاهيان خود را به حساب آور و دشواري تلاش يکي را به حساب ديگري مگذار و در تشويق و پاداش وي به قدر معقول تلاش نما و کوتاهي مکن. مبادا ارج و قرب يکي از لشکزيانت سبب گردد که رنج او را بزرگ شماري و يا دون رتبگي يکي از سپاهيانت سبب شود که زحمات بسيار او را کوچک و خرد شماري.)



صفحه 25.





  1. نهج‏البلاغه، نامه‏ي 53.
  2. نهج‏البلاغه، نامه‏ي 53.