مقدمه











مقدمه



چند ساله‏ي حکومت حضرت امير (ع) نمونه خوب و درس عبرتي شده است. در همان چند سال مردم فهميدند که اسلام يعني چه، سياست کشور داري و برنامه‏هاي اسلامي چگونه است. ديدند حاکمي که از طرف خدا تعيين شده کسي است که از همه ساده‏تر زندگي مي‏کند. يک تکه نان جو مي‏خورد که در آخر عمرشان از بس خشک بود نمي‏توانستند با دست بشکنند و ناچار با زانو مي‏شکستند و با آب ميل مي‏فرمودند. با اين طرز زندگي مي‏فرمودند، مي‏ترسم که در گوشه‏اي از کشور گرسنه‏اي پيدا شود، چگونه سير بخوابم در حاليکه ممکن است در نقطه‏ي دور افتاده‏اي گرسنه‏اي سر بر بالين بگذارد.

امام خميني، سخنراني در نجف اشرف، مهرماه 1350

عدالت بمعناي واقعي اين است که در ارتباط با دول و معاشرت با مردم و معاملات با مردم و دادرسي و قضا و تقسيم در آمد عمومي مانند حضرت اميرالمومنين عليه‏السلام رفتار کند و طبق برنامه‏اي که براي «مالک اشتر» و در حقيقت براي همه‏ي واليان و حکام تعيين فرموده است (عمل نمايد) چون (اين فرمان) بخشنامه‏اي است عمومي که فقها هم اگر والي شدند بايستي دستور العمل خويش بدانند.

امام خميني، ولايت فقيه، ص 74

حکومت «جمهوري اسلامي» مورد نظر ما از رويه‏ي پيامبر اکرم (ص) و امام علي (ع) الهام خواهد گرفت.

امام خميني، مصاحبه در پاريس، 15 آبان 57

[صفحه 5]

«ثبات الدول باقامه سنن العدل»

ثبات و دوام حکومت‏ها بسته به برپائي روشهاي عادلانه است.

«خير السياسات العدل»

بهترين سياست‏ها عدل است.

امام علي عليه‏السلام

«غررالحکم و در الکلم»

متن عهدنامه‏ي امام علي (ع)

به مالک اشتر

داراي «23» فصل

و «180» اصل

اين فرامين و دستوراتي است که بنده خدا علي اميرمومنان در عهد و پيمانش با مالک‏اشتر پسر حارث در ميان مي‏گذارد، هنگامي که زمامداري و ولايت امر کشور مصر را بدو مي‏سپارد.

[صفحه 6]



صفحه 5، 6.