نشانه هاي دوست و راه هاي شناخت











نشانه‏هاي دوست و راه‏هاي شناخت



آينه هم خوبي‏ها را نشان مي‏دهد و هم بدي‏ها را، دوست خوب نيز چنين است. آنيه خوبي و بدي را به همان مقدار که هست نشان مي‏دهد، دوست خوب نيز چنين است. آينه خوبي و بدي ما را به خودمان نشان مي‏دهد، دوست خوب نيز چنين است. وقتي در آينه عيب خود را مي‏بينيم بدون ناراحتي آن را برطرف مي‏کنيم، اگر دوست ما عيبمان را گفت بي‏هيچ ملالي از او تشکر مي‏کنيم.

اگر جلو آينه قرار نگيريم عيب‏هاي خودمان را نمي‏بينيم. دوست خوب از دوستش مي‏خواهد که عيب‏هايش را به او بگويد.

در زمينه‏ي نشانه‏هاي دوست و راه‏هاي شناخت آن، رهنودها و سفارش‏هاي فراواني در قرآن و کلام معصومين عليهم‏السلام وجود دارد. خداوند در قرآن مي‏فرمايد: «با کساني شکيبايي (و انس و دوستي)

[صفحه 26]

داشته باش که صبح و شام به ياد خداوند هستند».[1].

رسول‏خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «با کسي دوست شويد که ديدار او شما را به ياد خدا اندازد، مايه‏ي افزوني دانش شما گردد و عمل او شما را به ياد آخرت بيندازد».[2].

امام صادق عليه‏السلام به کسي که از حقوق مسلمان بر ديگري سوال کرده بود فرمود:

«هفت حق است که واجب است و اگر يکي از اين حقوق از دست برود و رعايت نگردد، انسان نافرماني خدا را نموده است.

راوي عرض کرد: قربانت گکردم آن حقوق چيست؟

حضرت فرمود: من دوست تو هستم، مي‏ترسم آن حقوق را زير پا بگذاري و حفظ نکني، بداني و عمل نکني.

عرض کرد: به خدا پناه مي‏برم.

حضرت فرمود: کمترين حقي که مسلمان نسبت به تو دارد اين است که براي او دوست بداري آنچه براي خودت دوست داري و بد بداني آنچه را براي خود بد مي‏داني. حق دوم اين است که مواظب باشي او را عصباني نکني و سعي کني او را خشنود سازي و دستورش را اطات نمايي.

[صفحه 27]

حق سوم اين که با بدن و مال و زبان و دست و پا به او کمک نمايي. حق چهارم آن که راهنما و آيينه‏اش باشي. حق پنجم اين است که تو سير نباشي و او گرسنه باشد، سيراب نباشي و او تشنه باشد، پوشيده نباشي و او عريان باشد. حق ششم آن است که اگر تو خادم داري اما دوست تو ندارد، بايد خدمتگزارت را بفرستي لباس‏هاي او را بشويد، برايش غذا تهيه کند و رختخوابش را پهن نمايد. حق هفتم اين است که سوگندش را بپذيري، دعوتش را قبول کني و هر گاه بيمار شد به عيادتش بروي. به تشييع جنازه‏اش حاضر شوي و هر گاه فهيمدي حاجتي دارد قبل از اين که بگويد آن را انجام دهي و وي را ناگزير نکني که انجام آن کار را از تو درخواست کند.

وقتي اين حقوق را رعايت کردي و دوستي شما برقرار گرديده است».[3].



صفحه 26، 27.





  1. کهف (18) آيه 28.
  2. امالي طوسي، ج 1.
  3. اصول کافي، ج 2، ص 169.