دوستي هاي پايدار











دوستي‏هاي پايدار



دوستان واقعي و صميمي افرادي هستند که در وقت نياز دوست، در انتظار بيان نيازش نمي‏ماند. امام سجاد عليه‏السلام از کسي که درباره‏ي دوستي خود با ديگران سخن مي‏گفت و از آن ستايش مي‏نمود پرسيد: «آيا دوستي شما به جايي رسيده است که دست خود را در جيب يا کيسه‏ي يکديگر کنيد و به مقدار نياز بدون اطلاع يکديگر برداريد و بار ديگر آنچه را برداشته‏ايد برگردانيد؟ آن شخص عرض کرد: نه. حضرت فرمود: پس شما هنوز دوست کامل و واقعي نيستيد».[1].

بالاترين درجه‏ي دوستي اين است که انسان سود دوستش را بر سود خود مقدم بدارد. هر گاه چنين دوستان نايابي پيدا شدند، بايد قدر آنان را دانست و مورد احترام و محبت قرار داد.

حضرت علي عليه‏السلام براي معرفي چنين دوستي مي‏فرمايد: «برادر

[صفحه 66]

حقيقي تو کسي است که هميشه با تو باشد و به خود ضرر برساند تا نفعي به تو رساند».

بدون ترديد نمونه‏ي چنين دوستي، دوستي شخص علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام با رسول‏خدا صلي الله عليه و آله است، زيرا آن حضرت بارها جان خود را در معرض خطر انداخت تا پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله به سلامت باشد و عظمت اسلام افزوني گيرد و دين خدا پا برجا بماند. در هر حال اگر دوستي بر اساس صداقت و مودت و از خود گذشتگي استوار باشد، پا برجا خواهند ماند. آنگاه که دوستي، ريشه دار و عميق و براي خدا باشد و طرفين هيچ گاه به فکر سود شخصي و بهره برداري نباشند قابل احترام است.



صفحه 66.





  1. کيف يکسب الاصدقاء، ص 199.